Arbeta bekvämt i hemmakontoret

Det blir allt mer vanligt att arbeta hemifrån. Enligt ny statistik från SCB arbetar var tredje person hemifrån minst en dag i veckan. Hemarbetet skiljer sig mycket från bransch till bransch, men det som är gemensamt är att människor föredrar att arbeta bekvämt när de sitter flera timmar och jobbar i hemmakontoret.

Ergonomi är en viktig del i arbetet, och med ett laptopbord från eStore får du precis den vinkel och höjd du behöver på din arbetsstation. Du kan sitta i soffan eller stå upp i köket, med en lösning som tar minimalt med plats. Här hittar du laptopstöd som kan placeras på bord eller den yta du önskar.

Snabbt bredband

För att kunna arbeta obehindrat hemifrån behöver du i första hand en snabb och pålitlig bredbandsuppkoppling. Hur snabbt bredbandet behöver vara är i stort beroende på vilka arbetsuppgifter du utför som anställd eller i ditt företag. Om du behöver skicka stora mängder data då du arbetar som videoredigerare, grafiker eller något annat yrke som kräver att stora filer skickas kan det vara bra att välja ett bredband med en hastighet på minst 40 Mbit/s.

Om du vill vara säker på att du inte köper ett för dyrt bredband och betalar för kapacitet som du inte använder kan du mäta din uppkopplingshastighet med olika gratistjänster på internet. Den allra snabbaste bredbandstekniken som finns tillgänglig är fiber, där den teoretiska maxhastigheten kan ligga på upp till 1 Gb/s. Alla fastigheter och områden kan ännu inte ge tillgång till fiber, men allt fler ansluter sig för att få tillgång till så snabbt internet som möjligt.

Tips för att arbeta effektivt

När du arbetar hemifrån är det lätt att falla in i rutiner som är mer baserade på bekvämlighet än på effektivitet. För att mentalt försätta dig i jobbläge kan det ändå vara bra att införa särskilda vanor där du exempelvis alltid borstar tänderna på morgonen och ställer undan frukosten innan du börjar jobba. Det kan också vara svårt att få tillräckligt mycket gjort om du utför en massa annat hemarbete i stället för att jobba, då du ju ”ändå är hemma”. Det är frestande att exempelvis tvätta eller dammsuga vid behov, men försök att endast göra detta på specifika tider när du har rast från arbetet. Detta tar dock tid från den avkoppling som du också kan behöva under dagen, så det kan vara en fördel att vänta med alla hushållssysslor tills arbetsdagen är över.

Att ta raster under dagen är viktigt, särskilt när du inte har någon tydlig gräns mellan fritid och arbete. En lunchrast där du hinner sitta ner och koppla av samt äta dig ordentligt mätt kan vara viktig för att du ska orka arbeta hela dagen. Du kan också behöva en kafferast och en promenad, då det är lätt att stanna inne för mycket om du jobbar hemifrån.