Bredband

OperatörerOperatörer

MobilerMobiler

Vad är bredband?

De allra flesta människorna idag har något som heter bredband. I denna artikel så kommer du att få lära dig mer om bredband och vad de är för något.

Bredband är något som nästan alla människor har, det är bra att ha om du till exempel vill kunna surfa på nätet eller använda en hemtelefon. Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som överför information eller data mellan mobiler och datorer. Du kan få bredband genom många olika tekniker, bland annat ADSL, mobilt bredband, fiber eller kabel-tv. Bredbandets hastighet mäts i något som kallas för Mbit/s, de står för megabit per sekund. Detta betyder enkelt beskrivet hur mycket information och data som transporteras till olika enheter per sekund. Om du har ett snabbt bredband så kommer det gå snabbare att transportera data och information. Storleken på filer, bilder, webbsidor och annat mäts MB vilket betyder megabyte. Du kan enkelt räkna ut själv hur lång tid det tar att ladda ned en fil på 200 MB om du har ett bredband med till exempel 100 Mbit/s. Då tar du bara 100 Mbit/s delat med åtta som blir 12,5 MB/s, sedan är det bara att dela storleken på din fil som i detta fall var 200 MB med 12,5 MB/s, då blir svaret 16, det tar alltså 16 sekunder. Det finns även något som kallas för ned- och uppströmshastighet, det betyder hur snabbt data och information tas emot och skickas över nätet. Om du använder stora filer eller streamingtjänster ofta så vill du ha en snabb nedströmshastighet. Uppströmshastigheten är dock också viktig om du till exempel ska skicka stora mejl eller ladda upp bilder på internet. När du ska välja bredband så är det viktigt att du väljer ett bredband som passar dig och din användning. Om du använder dig mycket av till exempel streamingsajter så är det bra om du har ett så snabbt bredband som möjligt. Om du vill läsa mer om bredband, WIFI och andra saker som rör just bredband kan du läsa mer på Comhems hemsida där du hittar en massa intressant och spännande information om bredband.

Nu kommer vi till WIFI, de allra flesta människorna har någon gång hört talas om WIFI, men vad är de egentligen? När du surfar så kan du antingen välja mellan att koppla in en nätverkskabel i din enhet eller surfa trådlöst, om du väljer att surfa trådlöst så använder du dig av WIFI. Ditt WIFI utgår från ditt bredband eller router, om du använder WIFI så kan du ansluta din surfplatta, mobil eller andra enheter till samma bredbandsuppkoppling. För att kunna använda WIFI så behöver du alltså ha ett bredband och en router som skickar ut den trådlösa uppkopplingen.

Frågor och svar om bredband

Nu när du har fått lära dig lite mer om bredband så har du säkert många frågor som du vill ha svar på. Här kommer du att få läsa lite frågor och svar om bredband och bredbandstjänster.

 • Vad är bredband?

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som överför information eller data mellan mobiler och datorer.

 • Hur mycket kostar bredband i månaden?

Bredband kostar olika i månaden beroende på vilken operatör du har. Men du får räkna med att det kommer att kosta dig några hundra i månaden beroende på vilken hastighet du vill ha. Vissa operatörer har väldigt bra erbjudanden som gör det billigare för dig som kund, vilket är bra.

 • Hur vet jag vilken hastighet jag ska ha?

Det beror helt på vad du använder internet till och hur ofta du använder internet. Om du streamar mycket film från streamingsajter eller använder Youtube ofta så måste du ha ett bredband som har en hög hastighet. Du kan alltid rådfråga din operatör om vilket bredband som passar dig bäst.

 • Måste jag ha ett bredband?

Nej du måste inte ha ett bredband men om du vill kunna använda internet så måste du ha det. De allra flesta människorna använder sig ofta av internet för att titta på film och ladda ned saker till datorn, man måste alltså ha ett bredband med internet för att kunna göra det.

 • Vad är en router?

En router är den som skickar ut de trådlösa internet till din dator, mobil surfplatta, tv och andra enheter. Oftast får du med en router på köpet när du köper ett bredband men ibland kan du behöva betala en viss summa för routern.

 • Funkar inte min mobil och min dator om jag inte har ett bredband?

Jo, din mobil och din dator kommer att fungera som vanligt utan att du har ett bredband men om du inte har ett mobilabonnemang med internet så kommer du inte kunna använda internet på din mobil och dator.

 • Finns det bara en bredbandsoperatör?

Nej det gör det inte. Det finns flera stycken bredbandsoperatörer som du kan välja bland när du ska köpa ett bredband.

Om du vill läsa mer frågor och svar om bredband så kan du titta på

Telias hemsida där du hittar massa information.

Bredband operatörer

Nu har du fått lärt dig lite om bredband och vad det är för något. Men för att skaffa ett bredband så måste du ha en bredbandsoperatör. Du måste alltså ha en bredbandsoperatör som du köper ditt internet och bredband ifrån. Det finns väldigt många bredbandsoperatörer som du kan beställa bredband ifrån. Här kommer du att få läsa om några av dem.

 • Telia

Telia är en operatör som väldigt många människor använder sig av i dagens läge. Telia har snabbt internet och teckning nästan vart som helst. Telia har även väldigt bra priser och erbjudanden på sina produkter, varor och tjänster.

 • Telenor

Telenor är också en väldigt stor operatör som många människor använder sig av. Telenor har också flera stycken dotterbolag som till exempel Canal Digital. Telenor har snabbt internet och fungerar i princip överallt.

 • Bredband 2

Bredband 2 är en internetoperatör av telefoni, datacenter, bredbandstjänster med mera. Bredband två är i dagens läge inte ett så stort företag, de har dock några dotterbolag. Bredband 2s huvudkontor ligger i Malmö och är ett publikt aktiebolag. Bredband 2 säljer sina tjänster till både företag och privatpersoner.

Innan du väljer vilken operatör du vill ha så är det bra om du läser recensioner och tar reda på information om företaget. Du behöver också veta hur bra uppkoppling operatören har. Om du bor till exempel på landet så är det viktigt att ta reda på om operatören har bra uppkoppling där du bor så att du inte står utan teckning. Det kan också vara bra att ta reda på hur mycket abonnemanget kommer att kosta dig i månaden. Om du vill läsa mer om olika operatörer så kan du titta på bästabredbands hemsida.

Mobiloperatörer och mobilabonnemang

Om du har en mobil så har du oftast en mobiloperatör där du har ett mobilabonnemang. Till exempel Telia är en mobiloperatör som säljer mobiler, tjänster och andra enheter. Hos en mobiloperatör kan du köpa ett mobilabonnemang så att du kan använda internet. På ett abonnemang kan du välja hur mycket internet du vill ha i månaden, internet på mobilen kallas för GB, vilket betyder gigabyte. När ditt internet, gigabyte, har tagit slut måste du vänta tills den första i månaden för att få nytt internet. Man brukar dock inte göra slut på sitt internet innan en ny månad börjar. Innan du bestämmer dig för vilket abonnemang du ska ha så kan det vara bra att rådfråga en operatör om vilket abonnemang som passar just dig, då brukar du få ett erbjudande också. Om du vill läsa och lära dig mer om mobiloperatörer och mobilabonnemang så kan du kika på

mobilabonnemangs hemsida. Där hittar du massa information om mobilabonnemang och du kan även jämföra mobilabonnemang så att du kan hitta de abonnemang som passar dig prismässigt. Tänk på att ett mobilabonnemang kostar några hundra i månaden så det kan vara bra att titta upp sin ekonomi först.

Frågor och svar om mobiloperatörer

Nu har du fått läsa en del om mobiloperatörer och mobilabonnemang och du har säkert en massa frågor som du vill ha svar på. Här kommer du att få svar på några av dina frågor som du eventuellt har.

 • Måste jag ha ett mobilabonnemang för att kunna använda internet på mobilen?

Nej, du behöver inte ha ett mobilabonnemang om du vill använda internet, det funkar bra med ett bredband som du har hemma eller så kan du köpa ett kontantkort.

 • Vad är ett kontantkort?

Ett kontantkort kan du köpa på de flesta butiker och då får du ett kvitto med en kod som du skriver in på mobilen. Då kan du ringa ett begränsat antal samtal och skicka begränsat antal sms men du får också en viss mängd surf som du kan surfa för.

 • Vad kostar ett mobilabonnemang?

Det är olika beroende på vilket abonnemang du vill ha men du får räkna med att det kommer att kosta dig några hundra i månaden.

Om du vill läsa mer frågor och svar om mobilabonnemang så kan du kika på mobilabonnemangs hemsida där du hittar massa frågor och svar.

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner är något som de allra flesta människorna har i dagens läge. En mobiltelefon är bra att ha om du behöver ringa till dina nära och kära eller om du vill surfa på internet. En mobil kan du använda till väldigt många olika saker. Du kan bland annat, ringa, skicka sms, ta bilder och spela spel. Mobiltelefoner kostar dock väldigt mycket pengar men när du köper en mobiltelefon så kan du oftast använda den i flera år. Det finns väldigt många mobilmärken och ett mobilmärke som är väldigt populärt är Appels Iphone. Iphone är en mobil som är väldigt populär i dagens läge men den kostar väldigt mycket pengar. Om du vill köpa en Iphone så får du räkna med att betala minst 10.000 kronor om det är en helt ny mobil som du vill ha. Det finns såklart också begagnade mobiltelefoner som du kan köpa till ett mycket billigare pris men då kanske den inte fungerar lika länge. Mobiltelefoner finns att köpa på de flesta teknikbutikerna eller hos mobiloperatörer.

Innan du köper en ny mobil så finns de några saker som du bör tänka på. För det första så måste du kolla så att du har ekonomi till att köpa en mobil, mobiler är dyra men du kan oftast ta på avbetalning. Sedan är det bra att du pratar med en säljare som kan hjälpa dig att hitta den mobilen som passar dig och din användning bäst. Om du vill läsa mer om mobiltelefoner så kan du titta på elgigantens hemsida.

Mobilt bredband

Mobilt bredband har blivit mer och mer populärt genom åren och många människor använder sig av de istället för ett vanligt bredband. Mobilt bredband innebär att din internetanslutning använder mobilnätet. Oftast heter mobilnätet 4G och det är de som är snabbast. De finns även något som heter 3G men det är väldigt mycket långsammare. Om du har ett mobilt bredband så har du en 4G-router eller en mobil router och då kan du surfa vart du en befinner dig, det kan du dock inte göra med ett vanligt bredband. Med ett mobilt bredband så kan du både surfa på nätet, spela spel online och streama film. Mobilt bredband är alltså riktigt bra för dig som använder internet varje dag flera gånger om dagen. Hastigheten på mobilt bredband är dok beroende på hur långt ifrån du är närmaste mobilmast. Detta innebär att om du är i skogen långt i från en mobilmast så kanske inte internethastigheten är så bra. Täckningen för mobilt bredband är dock bättre i stora städer och i större tätorter. Om du vill läsa mer om just mobilt bredband så hittar du en massa bra och viktig information på bredbandsvals hemsida.

Du kan kontakta oss här om du har några frågor om bredband

adamo.se – allt du behöver veta om bredband och abonnemangadamo.se – allt du behöver veta om bredband och abonnemang