Bredband och hur det fungerar

Att ha ett bredband hemma innebär en snabb access till internet i hemmet. Bredband är en tjänst som levereras via olika bredbandsföretag. För att kunna ansluta sig till ett bredbandsnät, krävs det att det är installerat bredband i fastigheten eller huset. Man kan få bredband antingen genom ett telejack för bredband, eller via fiberkablar som skickar ljussignaler i optisk fiber.

Trådlöst bredband och wifi

Bredband som levereras via fler leverantörer, kan man få genom telefonledningen, mobilnätet, kabel-tv, elnätet, fiber, radiolänk och eller satellit. När man har valt en leverantör som passar, brukar det komma hem en installatör som installerar ett telejack anpassat för just den leverantören. Man kan använda bredband både till TV eller internet. I samband med att man får bredband installerat i hemmet, brukar även en router ingå för att få tillgång till bredbandet. De flesta idag väljer abonnemangspaket för både TV och internet. En bredbandsrouter går sedan att sätta på i wifi-läge så att man kan surfa helt trådlöst. Det finns många fördelar med trådlöst internet då man har en större rörelsefrihet i hemmet. Precis som med valet av bredband, kan det vara svårt ibland att välja rätt bland alla de elbolag som finns idag. Då kan man med fördel jämföra fler elbolag med alla de avtal och priser som finns!

Mobilt eller fast bredband

Bredband har idag många möjligheter till flexibilitet. Det fasta bredbanden i hemmet, innebär en månadskostnad där man kan surfa hur mycket man vill. Man kan fortfarande se att det finns fast eller rörligt pris på internet men då brukar det handla om mobilt bredband. Mobilt och fast bredband kan skilja sig åt beroende på hur trafikmönstret ser ut, samt hur mycket man surfar. Några av de bredbandsleverantörer som finns idag är Comhem, Tele2, Fibio, A3, Telia och många fler. Vissa erbjuder både mobilt- och fast bredband, bredband via fiber eller ADSL det vill säga via ett telejack.