Ekonomi och bredband för företaget

För att driva en framgångsrik verksamhet är det många aspekter som måste fungera väl. Företag har olika strategier för att nå framgång, där en väl utarbetad marknadsföringsplan kan vara en viktig del. Andra fokuserar på att hitta en unik produkt eller tjänst som har en stor och ännu outnyttjad målgrupp. Men några av de mest grundläggande aspekterna som är viktiga att tänka på är att ha en bra koll på företagets ekonomi, samt tillgång till snabbt internet och andra viktiga produkter och tjänster som företaget behöver.

Hos Intrum går det att få snabb och effektiv hjälp med ditt företags kundreskontra och fakturering. Intrum kan också sköta ditt företags krav- och inkassohantering, vilket ger företaget möjlighet till en högre likviditet. När kunderna betalar för sent kan det anstränga ditt företags betalnings- och investeringsförmåga, och ju längre tiden går desto svårare kan det bli att få betalt.

Fakturering och försäljning

Vid försäljning till privatpersoner eller andra företag behöver din verksamhet skicka ut fakturor eller ge kunden ett kvitto. Som första steg behöver det finnas en klar överenskommelse kring priset för den vara eller tjänst du säljer, där det även behöver vara tydligt vad priset blir om det innefattar moms. Du är som företagare själv skyldig att hålla reda på om du behöver lägga på moms samt vad momssatsen ligger på. Vanligtvis brukar företag behöva lägga på 25 % i moms, men undantag finns.

När priset är överenskommet med kunden kan du skapa en egen faktura i företaget och skicka den till kunden. Om tjänstens eller varans pris ligger på under 4 000 kronor kan du också skicka ett kvitto till kunden, i det fall kunden redan har betalat. Det finns idag goda möjligheter att skicka fakturor via internet. För att sköta bokföringen korrekt behöver företaget också spara en kopia på fakturan som skickats.

Fakturan bör innehålla datum när den utfärdades, ett eget löpnummer som är unikt för fakturan och ditt företags momsregistreringsnummer. Den bör också visa namnet på företaget och köparens namn samt adress. För att specificera vad fakturan gäller bör den innehålla information om tjänstens eller varans omfattning samt art.

Snabbt bredband en nödvändighet

Förutom att ha bra koll på ekonomin behöver företag också ha tillgång till en snabb bredbandstjänst. Internet används för att sköta bokföring och fakturering i företaget, samt att dokumentera olika aktiviteter och hantera företagets korrespondens. Med ett stort antal transaktioner i företaget och den ökande digitaliseringen i näringslivet är ett snabbt bredband en nödvändighet.

För att snabba upp företagets bredband finns det olika smarta tips där du bland annat kan trimma verksamhetens nätverk. Ett långsamt internet måste inte alltid bero på leverantören, det kan också bero på att företagets router är felplacerad eller att signalen är för dålig. När du ska skaffa bredband till ditt företag är det klokt att jämföra olika leverantörer för att se vilka tjänster de erbjuder och hur de passar till företagets behov. Olika faktorer som kan vara viktiga är bindningstiden, täckning i området, pris och hastighet.