Vad är bredband?

De allra flesta människorna idag har något som heter bredband. I denna artikel så kommer du att få lära dig mer om bredband och vad de är för något.

Bredband är något som nästan alla människor har, det är bra att ha om du till exempel vill kunna surfa på nätet eller använda en hemtelefon. Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som överför information eller data mellan mobiler och datorer. Du kan få bredband genom många olika tekniker, bland annat ADSL, mobilt bredband, fiber eller kabel-tv. Bredbandets hastighet mäts i något som kallas för Mbit/s, de står för megabit per sekund. Detta betyder enkelt beskrivet hur mycket information och data som transporteras till olika enheter per sekund. Om du har ett snabbt bredband så kommer det gå snabbare att transportera data och information. Storleken på filer, bilder, webbsidor och annat mäts MB vilket betyder megabyte. Du kan enkelt räkna ut själv hur lång tid det tar att ladda ned en fil på 200 MB om du har ett bredband med till exempel 100 Mbit/s. Då tar du bara 100 Mbit/s delat med åtta som blir 12,5 MB/s, sedan är det bara att dela storleken på din fil som i detta fall var 200 MB med 12,5 MB/s, då blir svaret 16, det tar alltså 16 sekunder. Det finns även något som kallas för ned- och uppströmshastighet, det betyder hur snabbt data och information tas emot och skickas över nätet. Om du använder stora filer eller streamingtjänster ofta så vill du ha en snabb nedströmshastighet. Uppströmshastigheten är dock också viktig om du till exempel ska skicka stora mejl eller ladda upp bilder på internet. När du ska välja bredband så är det viktigt att du väljer ett bredband som passar dig och din användning. Om du använder dig mycket av till exempel streamingsajter så är det bra om du har ett så snabbt bredband som möjligt. Om du vill läsa mer om bredband, WIFI och andra saker som rör just bredband kan du läsa mer på Comhems hemsida där du hittar en massa intressant och spännande information om bredband.

Nu kommer vi till WIFI, de allra flesta människorna har någon gång hört talas om WIFI, men vad är de egentligen? När du surfar så kan du antingen välja mellan att koppla in en nätverkskabel i din enhet eller surfa trådlöst, om du väljer att surfa trådlöst så använder du dig av WIFI. Ditt WIFI utgår från ditt bredband eller router, om du använder WIFI så kan du ansluta din surfplatta, mobil eller andra enheter till samma bredbandsuppkoppling. För att kunna använda WIFI så behöver du alltså ha ett bredband och en router som skickar ut den trådlösa uppkopplingen.